Foto: Åsa Evertsdotter

Lavin löste ut på Ramundberget

Uppdaterad
Publicerad

På lördagen löste en lavin ut på Ramundberget. Enligt polisen har ingen person dragits med, men samtidigt har sökningsarbete med totalt 30 personer på plats pågått under natten.

Polisen har beslutat om fjällräddning med stöd av lag om skydd mot olyckor (LSO) sedan en lavin löst ut i närheten av Osthang på Ramundberget i Härjedalen, vid halv tretiden.

– Det som pågår nu är att vi tar in personal med lavinhundar, säger Börje Öhman, kommunikatör på Polisregion Nord.

Skarpt läge

Räddningspersonalen hämtas med helikopter, samtidigt är Sjöräddningscentralens helikopter på väg från Umeå.

Det finns inga exakta uppgifter var lavinen löst ut, eller om att någon person saknas.

– Men vi går på skarpt läge nu, säger Börje Öhman.

Vid halv femtiden på eftermiddag var polisens helikopter samt deras lavinhundar på plats. Insatsen omfattade då fler än 20 personer och fler resurser var på väg dit.

Signal under snön

Under natten mot söndag har totalt 30 personer deltagit i sökningsarbetet. Dock har ingen person hittats. Det finns heller inga uppgifter från polisen att någon saknas, men man bekräftar för SVT Nyheter under natten att sökningsarbetet handlar om att man fått signal från en så kallad tranciever.

Signalerna kan indikera att någon finns under snön.  Sökningarbetet kommer att fortsätta under söndagen.

Foto: Åsa Evertsdotter

Polisens helikopter har dock inte hittat några spår, vare sig in eller ut från området.

Ytterligare en lavinhund och mer utrustning har enligt Östersundsposten rekvirerats efter att man uppfattat signalen från trancievern.

Lavinen ska vara 200 meter bred och 400 meter lång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.