Foto: SVT

Ledare åtalas för kanotolyckan i Ånn

Uppdaterad
Publicerad

Lägerledaren som ansvarade för konfirmationslägret åtalas för vållande till kroppsskada. Pojkarna har bestående skador efter att ha legat i det kalla vattnet i timmar.

Det var i fjol sommar som en utflykt på Ånnsjön i västra Jämtland gick väldigt fel. Det blåste upp och började gå höga vågor på fjällsjön. Två av kanoterna med konfirmander välte och sex pojkar föll i det kalla vattnet och blev kraftigt nedkylda.

Först efter drygt två timmar hade räddningstjänst och fjällräddare lyckats hitta alla som fallit i vattnet. Två 14-åriga pojkar var mycket allvarligt skadade och flögs till sjukhus i Trondheim. Då hade båda två drabbats av hjärtstopp och behövde vård på intensiven.

– Samhället har ett särskilt ansvar att skydda unga människor, i synnerhet när de befinner sig på aktiviteter långt borta från sina vårdnadshavare. Som ansvarig lägerledare har mannen haft ett tydligt ansvar för lägerdeltagarnas säkerhet, säger kammaråklagare Håkan Andersson.

Unik prövning

Skulle lägerledaren fällas för vållande till kroppsskada riskerar han böter eller fängelse upp till sex månader. Håkan Andersson säger att prövningen av fallet är unik.

– Mig veterligen är det första gången ett sådant här konfirmandläger blir föremål för en prövning om det har varit oaktsamhet. Men för att bibehålla förtroendet för den här typen av verksamhet är det viktigt att frågor om ansvar vid olyckor prövas av rätten, säger Håkan Andersson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.