Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre faror att ta på allvar när du vistas i fjällen under vårvintern – hör Naturvårdsverkets Per-Olov Wikberg ge några tips utifrån den senaste rapporten om fjällolyckor. Foto: Marie Selander

Lista: Tre faror att se upp för om du besöker fjällen i påsk

Publicerad

Skoterolyckor är de vanligaste olyckorna i fjällen, därefter kommer olyckor i samband med offpiståkning. Det visar en ny rapport från Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

Vad ska man tänka på i fjällen under vårvintern? Hör Per-Olov Wikberg vid Naturvårdsverket lista några tips.

Många besöker fjällen under vårvintern, särskilt påsken lockar stora skaror. Det är också då som majoriteten av olyckor sker och vanligast är olyckor i samband med snöskoteråkning eller offpist-åkning. Det visar en ny rapport från Fjällsäkerhetsrådet.

– Vårvintern är en högintensiv period för snöskoteråkning och offpist-skidåkning och historiskt har en majoritet av olyckorna skett under påsken då många besöker fjällområdet, säger Per-Olov Wikberg, samordnare vid Naturvårdsverkets fjällsäkerhetsråd.

Över 30 omkom i snöskoterolyckor

Totalt 32 personer omkom i fjällänen mellan 2018 och 2023 i samband med olika friluftsaktiviteter. Av dem förolyckades 21 personer i samband med snöskoterkörning, fem personer omkom vid offpistskidåkning, och två personer omkom vid vandring eller klättring. Utöver det drunknade fyra personer vid båtfärder eller kanotpaddling.

En tredjedel av det totala antalet dödsolyckorna inträffade i Jämtlandsfjällen, det vill säga 11 personer. Av dem omkom 6 personer vid skoterkörning och två vid offpiståkning. Utöver det inträffade också en lavinolycka med dödlig utgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.