Många krismedvetna – få förberedda

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler oroar sig för det politiska världsläget och många tror att Sverige kan komma att drabbas av en terrorattack inom fem år. Men trots det är det få som har förberett sig för en allvarlig samhällskris.

LÄS OCKSÅ: Sverige ny Rysslandsfront när Nato övar

Nyligen presenterades en mätning från opinionsinstitutet Novus med en fråga om upplevelsen av läget i Sverige just nu. Kaos var det ord som de flesta tillfrågade valde.

Och oron över den politiska situationen i världen ökar, visar undersökning av MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Nära 60 procent av svenskarna tror att Sverige kan komma att drabbas av en terroristattack inom de närmaste fem åren.

”Stor risk att något händer”

LÄS OCKSÅ: Inga lager i butukerna

SVT Nyheter Jämtland ställer frågan till några jämtar om hur troligt de tror att det är med en terrorattack.  SVT träffar dem en dag på Storsjön när det är sportlov och soligt, samtidigt som det betecknande nog också tornar upp sig mörka moln på himlen.

– Världen har ju blivit mycket oroligare, så jag tror att det kan vara en ganska stor risk att det kan hända något inom de närmaste åren, säger Kattis Lind.

– Ja det går nog inte att utesluta, men isåfall drabbas nog någon av storstäderna, säger Hans Erik Bredhe.

När det gäller modern krigföring handlar den inte minst om cyberattacker, enligt militära experter. Ett framgångsrikt dataintrång skulle kunna leda till ett långvarigt strömavbrott. Men även om många är krismedvetna är det få som har förberett sig för en allvarligt krisläge, visar en annan undersökning av MSB.

Få förberedda

Sedan den nya försvarsinriktningen i somras står det klart att det civila försvaret ska byggas upp igen och frågor som livsmedelsförsörjningen ska ses över. Men samtidigt slår myndigheter som länsstyrelsen fast att vi trots det har ett personligt ansvar vid samhällskriser.

Är du förberedd på ett längre strömavbrott?

– Nej det skulle jag inte vara. Så har jag inte tänkt, att det (ett attentat) skulle kunna vara i form av ett strömavbrott. Jag har mer tänkt att det är en bomb eller något attentat eller så, säger Kattis Lind.

– Det är ju inget man mentalt kan förbereda sig på. Det är klart att tanken kan uppstå att ”vad skulle hända då”. Men som boende i nedre norrlands inland och fjälltrakter tror jag inte man har det i första rummet, säger Anna Stenfors.

– Det tror jag inte jag skulle vara, säger Hans Erik Bredhe.

Glesbygdsbor klarar sig bäst

Fast när det gäller strömavbrott så är det ändå glesbygdsbor som tror sig kunna klara sig längst tid utan el, alltså en vecka eller längre, visar MSB:s undersökning.

– På veckorna bor jag inne i stan i lägenhet och där är man ju mer beroende av det fungerar. Men på helgerna bor vi ute på landet och där har vi egen brunn och vedspis som man kan elda i.

SVT frågar Hans Erik Bredhe om han har några planer på förberedelser.

– Nej, jag är så gammal...så jag tar det som det kommer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.