Genrebild. Foto: SVT

Lavinprognoserna utökas

Uppdaterad
Publicerad

För ett år sedan var det premiär för nationella lavinprognoser för delar av fjällvärlden och inför året så utökas tjänsten till fler fjällområden.

De första nationalla lavinprognoser för i år finns nu tillgängliga från och med idag, fredag.

Tjänsten är populär med många användare. Lavinprognoser.se hade 15 000 unika besökare under första året och nu satsar Naturvårdsverket på att nå ännu fler fjällbesökare med information om lavinfarliga områden.

Det finns ett nätverk över fjällkedjan med ett 25-tal lavinexperter som dagligen samlar in underlag till lavinprognoserna. På Naturvårdsverket i Östersund tas informationen emot.

– De gräver i snön och kollar om det finns svagheter. De ger oss rapporter om det är snödrev som ökar lavinfaran. En central del är förstås väderprognosen, så därför har vi dagliga konferenser med SMHI som ger oss specialrapporter. Det berättar Petter Palmgren, som är en av de fem

Petter Palmgren, Naturvårdverket. Foto: SVT

anställda som sju dagar i veckan bemannar lavinprognosrummet.

Även södra Jämtland och västra Härjedalen

Under premiäråret så ingick tre välbesökta fjällområden i prognoserna. Abisko/Riksgränsen i Norrbotten. Tärnaby/Hemavan i Västerbotten och så  Åre-området och Oviksfjällen i Jämtland. Med premiär den här veckan utökas prognoserna i år med området söder om Sylarna – Helags, Funäsfjällen och Ljungdalen.

– I det området har vi historiskt sett haft en hel del lavinolyckor. Och det blir bra att utöka med även det området, säger Per-Olov Wikberg, som

Per-Olov Wikberg, Fjällsäkerhetsrådet. Foto: SVT

jobbar inom Fjällsäkerhetsrådet.

På tre års sikt hoppas man från Naturvårdsverket att nio områden i fjällvärlden ingår i prognoserna.

Tydliga skyltar

Lavinprognoserna från Naturvårdsverket gäller endast fjällområden utanför liftanläggningarna. Och för att tydligt visa var skidanläggningarnas lavinbekämpning slutar, sitter från och med i år stora skyltar uppsatta.

Ny skyltning ska visa var skidanläggningarnas lavinbekämpning slutar. Foto: SVT

Rapportera incidenter

Nu finns det också möjligheten att rapportera tillbud i fjällen till lavinprognos.se. Den informationen ska bidra till att få kontroll på var incidenter inträffar som kan ingå som underlag i prognoserna.

– Vi tror att det finns ett stort mörkertal hur många som faktiskt varit nära att dras med under en lavin och vi vill gärna lära oss mer om det, säger Per-Olov Wikberg, och tillägger att det inte är något skamligt att utlösa en lavin.

– Tvärtom, vi vill gärna att alla ska bidra med den informationen. Den är viktig för oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.