Annika Berglund och Eva-Britt Edin är glada att så många lämnar sin bil på återvinningen Foto: SVT

Många vill skrota bilar

Uppdaterad
Publicerad

På bara några månader har ett 50-tal bilar lämnats in för återvinning i Strömsund. Det gläder Strömsunds kommun.

Enligt lagen är det gratis att lämna en komplett bil för återvinning. Men som SVT Nyheter Jämtlands granskning visade i våras, så fungerar inte systemet överallt. Speciellt i glesbygden är det svårt.

Efter vår granskning hände det saker.

Skrotbilar i Jämtland

– I våras började vi ställa krav på Bilretur att de skulle ordna en uppsamlingsplats i kommunen, säger Annika Berglund, miljöinspektör på

Annika Berglund, miljöinspektör Strömsunds kommun Foto: SVT

Strömsunds kommun. Sen blev det två platser och det är vi ju väldigt glada för.

Bilretur är bilbranschens intresserorganisation som har ansvar för att samla in skrotbilar i hela landet.

Sedan i slutet av september så har det varit möjligt att lämna en skrotbil på två av kommunens återvinningscentraler. I Strömsund och i Junsternäset i Frostviken. Det har redan gett bra resultat.

– Vi har väl fått in ett 50-tal bilar på två månader, säger Eva-Britt Edin, ansvarig för återvinningscentralerna i Strömsunds kommun. Vi trodde nog att det fanns ett uppdämt behov, och har fått det besannat.

Eva-Britt Edin, ansvarig återvinningscentralerna Strömsunds kommun Foto: SVT

– Det var väldigt många som hörde av sig redan i somras, när ryktet gick om att det skulle öppnas, säger Annika Berglund.

Vad händer med bilarna sen då, efter ni har samlat in dom här?

– Då kommer de från Jämtlands bildemontering och hämtar, så fort vi har fått ihop ett lass, säger Eva-Britt Edin. Sen tar de hand om bilarna på korrekt vis hos sig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skrotbilar i Jämtland

Mer i ämnet