Foto: SVT

”Maten är bland det bästa vi har”

Uppdaterad
Publicerad

Köken på Häradsgården och Ängegården ska börja laga mat igen. Samtidigt vill kommunen öppna för alla att komma och äta.

Vid vård-och omsorgsnämdnens möte i Östersund under onsdagen, fanns ett förslag om att öppna köken på de särskilda boendena i Lit och Brunflo så att maten kan lagas där. Men nämnden beslutade om att utöka förslaget.

– Eftersom vi vet att det blir allt fler äldre i kommunen så behöver vi ta lla chanser att se till att fler har chansen att gå och äta god och tillagad mat, säger Mona Modin Tjulin (S) ordförande i nämnden.

– Vi vill öppna upp köken så att vem som helst kan gå dit och köpa mat, säger hon.

Beslutet innebär att förvaltningen nu måste utreda hur det ska gå till. Det kan hända att ett kök öppet för alla måste upphandlas, men Mona Modin Tjulin tror inte att det ska fördröja öppnandet särskilt mycket.

Varför är det så viktigt att tillaga maten på dessa boenden igen?

– Mat är ju bland det bästa vi har, säger Mona Modin Tjulin. Måltiden är en viktig stund för de som bor på särskilda boenden. Det är viktigt att kunna känna lukten av mat och kanske prata med kocken. Dessutom kommer det att bli bättre näring i maten. I dag kör vi ju maten en bit och då försvinner en del näringsämnen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.