Ministerbesök i Tysjöarna

Uppdaterad
Publicerad

Trots ökade anslag hinner inte Länsstyrelsen med underhållet av vindskydd, leder och spänger på grund att det höga besökstrycket som råder i friluftsområden och fjällmiljö.

Under två dagar har miljöminstern Karolina Skog (MP) varit i länet, och idag besökte hon Tysjöarna för att se Länsstyrelsens arbete med skydd och vård av naturen.

– Regeringen har höga ambitioner för naturvården och har ökat anslagen och idag är jag här för att se vad konkret pengarna har använts till, säger miljöministern Karolina Skog (MP).

De senaste åren har Länsstyrelsen restaurerat och tillgänglighetsanpassat området kring Tysjöarna, strax norr om Östersund. Besöksantalet här har ökat drastiskt till ca 20 000 besökare per år men det gör även att man inte riktigt hinner underhålla i samma takt som det slits ned. Den här problematiken finns på flera platser i Jämtlands län.

– Det finns ett väldigt stort intresse vilket är fantastiskt men det innebär också att vi måste ha ett intensivt arbete att sköta leder och rastplatser, säger Karolina Skog (MP).

Miljöminister anser att underhållet har negligerats de senaste åren och Länsstyrelsen säger sig ha en underhållsskuld som man måste börja beta av.

– I Jämtland har man varit duktigt på söka pengar och använda dom men det är så klart har man negligerat något under lång tid så tar det tid att komma ifatt, säger Karolina Skog (MP).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.