Den nu friade mannens skor samt spår av dessa i snön och en karta över Östersund. Foto: Polisen/SVT Design

Misstänkt tjuv frias av rätten

Uppdaterad
Publicerad

En 45-åring greps i samband med ett inbrott i Östersund, i början av november. Nu väljer tingsrätten att fria honom från alla brottsmisstankar.

När en man kom hem till sin bostad i centrala Östersund, mitt på dagen 6 november i år, så insåg han snabbt att han drabbats av inbrott. Eller rättare sagt, han kom mitt i inbrottet.

Mannen kunde se att någon tagit sig ut genom ett fönster på övervåningen och hasat över ett tak för att komma ifrån platsen.

Han upptäckte också mycket snart två män, som direkt sprang iväg när de blivit upptäckta.

Tog upp jakten

Jakten gick en bit men där släppte de två jagade en ryggsäck som senare skulle visa sig innehålla den drabbades ägodelar.

De båda misstänkta sprang sedan åt varsitt håll.

En polishund kunde enkelt spåra en av de flyende. Bland annat konstaterades att han hade ytterkläder som kunde vändas ut och in, så att han snabbt skulle skifta signalement.

Den andre misstänktes spår försvann in på en område där hunden inte klarade av att spåra.

Slog följe med inbrottstjuv

45-åringen blev alltså den enda som åtalades. Han nekade till att ha varit inblandad i något inbrott.

Hans historia går ut på att han slagit följe med en man som han inte riktigt kände. Utan 45-åringens inblandning skulle denne ha stuckit iväg och utfört inbrottet.

Polisen har hittat 45-åringens fotavtryck utanför den drabbade bostaden, men inte inomhus. De fotavtryck som man hittat inne tillhör den man som man aldrig kunde gripa.

Rätten anser att det varken går att fälla 45-åringen för grov stöld eller medhjälp. Han frias i stället helt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.