Foto: Rasmus Pettersson

Myskoxe attackerade bilen

Uppdaterad
Publicerad

Rasmus Pettersson från Hede hade precis kommit till jobbet igår, när han upptäckte en myskoxe utanför bilen. Myskoxen gjorde flera utfall mot bilen så det dröjde en halvtimme innan Rasmus vågade kliva ur bilen.

Rasmus Pettersson hade åkt till en sportstuga i Tänndalen där han skulle göra ett jobb. Han parkerade bilen och upptäckte då ett stort djur som han trodde var en fjällko utanför fönstret.

– Jag tänkte först, kan det vara en myskoxe? Men de är ju nästan utrotade så det är väl inget man ser i det vilda, berättar Rasmus Pettersson för SVT.

Fjällkon var en myskoxe

Men när djuret kom närmare bilen och också började göra utfall mot den såg Rasmus att det verkligen var en myskoxe.

– Den var inte särskilt glad på bilen, den var jättegrinig och attackerade bilen flera gånger och tvärnitade sen någon decimeter ifrån.

Vågade inte lämna bilen

Rasmus försökte skrämma bort djuret genom att tuta och starta bilen, men då blev den ännu mer grinig. En gång försökte han lämna bilen men blev då återigen attackerad och tvingades springa runt bilen och kasta sig in i den från andra sidan.

Myskoxen var kvar utanför bilen i en halvtimme och under den tiden vågade Rasmus inte kliva ur.

– När han till slut lunkade iväg bakom husknuten greppade jag mina grejer och sprang in i stugan och började jobba, säger Rasmus Pettersson.

Myskoxen stod kvar och slickade på bilen hela dagen. Rasmus tror det var saltet på bilen som lockade myskoxen. 

Försökte skrämma bort myskoxen

När det var dags att åka hem igen försökte han skrämma bort djuret med hjälpa av snöbollar, men inte heller det hjälpte. Till slut kom två naturvårdare på skoter och de lyckades locka med sig myskoxen bakom stugan så Rasmus vågade sig ut och in i bilen.

Rasmus Pettersom ska återvända för nytt jobb i sportstugan efter nyår.

– Men då lär han väl vara borta.

Slutade med avlivning

Myskoxen identifierades senare som det djur som kallas Sofie. Efter beslut av polisen under dagen fick den avlivas eftersom den var i dåligt skick och bedömdes som farlig.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.