En skiss över hur ett hotell i Örndalen kan komma att se ut Foto: Projekt Örndalen

Nej till skidanläggningen Örndalen

Uppdaterad
Publicerad

Mark- och miljödomstolen i Östersund avslår ansökan om att bygga en skidanläggning i Skorvdalen i Härjedalen. Anläggningen skulle vara en för stor störning för kungsörnarna i området.

Örndalen exploatering hade ansökt om tillstånd för en skidanläggning på den nordvästra sidan om Skorvan i Härjedalen. Men domstolen anser att störningarna fortfarande skulle bli för stora för de kungsörnar som finns i området och avslår därför ansökan.

Domstolen anser att det finns en ”beaktansvärd risk för skada på kungsörn” enligt 4§ Artskyddsförordningen. Därmed uppfyller inte platsen kravet på en lämplig lokalisering enligt Miljöbalken.

Men domstolen var inte enig. De två särskilda ledamöterna i domstolen anser att projektet kan få tillstånd. De menar att kungsörnen idag har en gynnsam bevarandestatus och att störningarna inte skulle bli betydande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Örndalen

Mer i ämnet