Rödbetor och kaffe i ny forskning Foto: TT

Ny forskning om rödbetor och koffein

Uppdaterad
Publicerad

Rödbetor minskar syreförbrukningen och koffein är centralstimulerande. Vad händer om en elitidrottare kombinerar det två? Det ska nu forskning på Mittuniversitetet ta reda på.

Forskning har redan visat att rödbetor innehåller nitrat, ett ämne som gör att kroppen förbrukar mindre syre vid tillexempel långdistanslöpning och skidåkning. Kroppen blir mer ekonomisk. Dessutom sänker nitratet blodtrycket.

Koffein, som finns i kaffe och te, är centralstimulerande och uppiggande.

Båda substanserna använder idrottare i dag, men det finns väldigt lite forskning på vad nitrat och koffein ger för effekt när de kombineras. Det ska nu en studie på Nationellt Vintersportcentrum vid Mittuniversitetet ta reda på.

– Poängen med studien är att undersöka både effekten av både rödbetsjuice och koffein, bara koffein eller rödbetsjuice, och placebo, säger Kerry

Kerry McGawley, centrumledare Nationellt Vintersportcentrum Foto: SVT

McGawley, centrumledare vid Nationellt Vintersportcentrum.

Dubbel effekt?

I studien ska man undersöka löpare och hur deras effektivitet och prestation påverkas av rödbetsjuice och koffein. Om den påverkas.

– Det finns många studier av rödbetsjuice eller koffein, men det finns väldigt få studier av de två ämnena tillsammans, säger Kerry McGawley. Men många idrottare använder ämnena. Vi vet inte om det ger dubbel effekt. Vi tror att vi kommer att se en stimulerande effekt av koffeinet och sen samtidigt har ett mer ekonomiskt sätt att använda syret.

Prestationshöjande substanser

Nyligen fick studien klartecken från den Centrala Etikprövningsnämnden. Först fick man avslag från den Regionala Etikprövningsnämnden som ansåg att det gränsade till dopningsforskning. Men med en tydligare ansökan fick projektet klartecken. Även om rödbetsjuice och koffein kan höja prestationen.

– Det kan dom göra, och det är poängen att använda det för elitidrottare, säger Kerry McGawley. Men det är som med alla kolhydratprodukter som sportdryck eller kolhydratgeler som man använder. Det är ju ingen poäng att använda det om det inte ger en bättre prestation.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.