Parasiten cryptosporidium sedd genom mikroskop. Foto: SVT

Ny forskning visar: Tarmsjukdomarna har ökat i Jämtlands län efter cryptosporidiumutbrottet

Uppdaterad
Publicerad

Många var det som drabbades av magsjuka under cryptosporidiumutbrottet i Östersund 2010. Nu visar ny forskning att förekomsten av kroniska och inflammatoriska sjukdomar ökat i länet efter utbrottet.

Forskare har tittat på hur många vuxna som drabbats av inflammatoriska tarmsjukdomar och så kallad mikroskopisk kolit under åren 2006 till 2019. Där såg man att det framförallt var personer över över 40 år som fått en ökad risk för sjukdom efter cryptosporidiumutbrottet.

– Risken att drabbas av inflammatorisk tarmsjukdom i denna grupp har efter utbrottet ökat med 70 procent och för Crohns sjukdom har risken till och med dubblerats. Störst ökning såg vi dock för mikroskopisk kolit: risken att få denna sjukdom är sex gånger större efter utbrottet än innan.

Cryptosporidium i Östersund

– Vi drar därför slutsatsen att även cryptosporidium kan vara en riskfaktor för att utveckla inflammatoriska tarmsjukdomar, säger Marije Boks, distriktsläkare i Hede tillika doktorand på Umeå universitet, i ett pressmeddelande från Region Jämtland Härjedalen.

Ytterligare besvär

Forskarna har dessutom, ända sedan utbrottet 2010, följt flera personer med hjälp av enkäter. Flera av dem som rapporterat att de drabbats av cryptosporidiuminfektion 2010-2011 hade fem år senare oftare mag-, led-, och ögonbesvär än de personer som inte drabbats av utbrottet. Detta ska enligt forskarna ses som ett tecken på att vissa personer haft bestående besvär även långt efter att den mer akuta fasen av infektionen gått över.

När det hade gått tio år sedan cryptosporidiumutbrottet i Östersund träffade SVT Jämtland ”Anders” en av de länsbor som drabbades av bestående och svåra magbesvär efter cryptosporidiuminfektion.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
2020 träffade vi ”Anders” som drabbades av en tarmsjukdom efter att ha blivit sjuk av cryptosporidieparasiten 2010.– Det finns ingen bot för magsjukdomen jag drabbades av, berättar ”Anders” för SVT:s reporter Marie Selander. Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Cryptosporidium i Östersund

Mer i ämnet