Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Mini-Marias enhetschef i Östersund, Anna Lindestig svara på tre frågor om den nya mottagningen. Foto: April Caarph/SVT

Ny mottagning i Östersund ska hjälpa unga med beroende

Publicerad

På måndagen öppnade den första av flera Mini-Maria i Jämtlands län. På mottagningen ska ungdomar och unga vuxna som behöver få stöd och råd kring alkohol, droger eller spel om pengar.

– Det är viktigt att det finns en Mini-Maria för att vi i så stor utsträckning som möjligt ska kunna fånga upp unga personer i tid som på ett annat sätt riskerar att gå in i ett missbruk, säger Anna Lindestig, enhetschef för mottagningen i Östersunds kommun.

Huvudmottagningen ligger på Prästgatan i centrala Östersund och här arbetar två behandlare, tre sjuksköterskor, samordnare samt psykologer och läkare knutna till mottagningen.

Filial i varje kommun

Efter sommaren kommer varje kommun i länet få sin egen fial till huvudmottagningen där den unge själv kan boka tid eller tillsammans med vårdnadshavare.

Dessa kommer bemannas upp allt eftersom i samband med att bokningar kommer in. Satsningen sker i samarbete med region Jämtland Härjedalen och samtliga kommuner.

Personer upp till 21 år är välkomna att besöka och kontakta mottagningen.

Hör mer om Mini-Maria mottagningen i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.