Foto: SVT

Förskollärarutbildning startar i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Från hösten 2017 kommer det att finnas förskollärarstudenter på Campus Östersund.

För att åtgärda bristen på förskollärare sjösätter Mittuniversitetet i Östersund en ny utbildning. Det är en ny satsning som välkomnas av företrädare för region och kommun.

– Behoven i samtliga kommuner är stort. Det är en klar fördel för en region och för kommuner att få en utbildning där eleverna stannar kvar i flera år, säger Robert Uitto, regionråd.

Fördelning av utbildningsplatser

Med start hösten 2017 kommer det att finnas en campusförlagd förskoleutbildning i Östersund. Mittuniversitetet utökar inte antalet utbildningsplatser, istället flyttas 30 platser från distansutbildningen i Sundsvall och blir campusförlagd utbildning i Östersund.

– Att starta förskollärarutbildning här i Östersund 2017, är ett sätt att komplettera vårt utbud av lärarutbildningar i Sundsvall, säger Anders Söderholm, rektor på Mittuniversitetet.

Rent praktiskt kommer det att gå till så att de lärare som i dag jobbar med att utbilda förskollärare på Mittuniversitetet i Sundsvall även kommer att ha ansvar för utbildningen av studenter i Östersund. I Sundsvall får de jobba med distanselever och i Östersund med campusförlagd utbildning.

– Det här är ju en form av lärarutbildning som vi inte haft på ganska länge, säger Anders Söderholm, rektor på Mittuniversitetet. 

Hoppas på att studenter stannar

Och förhoppningarna är stora på att utbildningen ska leda till att det blir lättare att rekrytera förskollärare för kommunerna i Jämtlands län.

– En campusförlagd utbildning är ett sätt att locka studenter hit, både studenter från regionen och studenter som flyttar hit för sin utbildning, säger Lena Ivarsson, avdelningchef vid avdelningen för utbildningsvetenskap vid Mittuniversitetet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.