Ny utredning om svenskt vinter-OS

Uppdaterad
Publicerad

För lite drygt två år sedan sa Stockholms ledande politiker nej till en ansökan om ett vinter-OS i Stockholm 2022. Men nu utreder man återigen möjligheten att ansöka om ett OS, i så fall 2026.

Senast det begav sig handlade det om ett OS i Stockholm, men med helt eller delvis av dom alpina grenarna i Åre. Östersund till exempel, med sin skidskytteanläggning, fanns inte med i planerna.

Inget skidskytte i Östersund

I den nya förstudien, som ska vara färdig till nyår, handlar det återigen om att Stockholm arrangerar med hjälp av Åre. Just nu, under världscupen i skidskytte, är en delegation på plats i Östersund. Beskedet från utredaren, Olof Öhman, är att inte heller denna gång tänker man sig något skidskytte i Östersund.

– Det är en imponerande anläggning här, men jag ska vara ärlig och säga att vi tittar ju på möjligheterna att få till en anläggning för skidskytte i Stockholmsregionen. Jag tror det skulle vara en bra utveckling för idrotten och förmodligen också för Östersund, då finns det ju fler arenor i landet.

Olof Öhman, utredare för Stockholm 2026. Foto: SVT

Alpina grenarna i Åre

I den förra studien trodde man till en början att det skulle vara möjligt att endast förlägga dom alpina fartgrenarna till Åre, men att till exempel slalom skulle gå att genomföra i Stockholm. Denna gång låter det mer som att alla alpina grenar hamnar i Åre.

– Det är självklart störtlopp, super-g och slalom, sen diskuteras också att skicross bör förläggas till Åre. Vi hoppas ju att kunna bygga på några backar i Stockholmsregionen, men vi kommer ju inte kunna komma upp i dom höjder som krävs. Dessutom är Åre det alpina centrumet i Sverige, så det är väl positivt om vi kan utnyttja det, säger Olof Öhman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.