Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Nya besked: Ingen vargjakt idag

Uppdaterad
Publicerad

Polisen meddelade på trettondagen att Länsstyrelsen skulle bedriva vargjakt i Bräcke under dagen. Då sade Länsstyrelsen att så inte är fallet, men efter lunch kom ändå besked om jakt.

På fredagsmorgonen meddelade polisen via sin hemsida att skyddsjakt på varg i Bräcke kommun skulle pågå under dagen. Det var felaktigt.

– Vi har inte fattat något beslut om skyddsjakt ännu. Vårt förra beslut överklagades och en ny ansökan har inkommit. Det som sker nu är att vi tillsammans med samebyn försöker lokalisera vargarna. Inget annat, säger Ruona Burman, enhetschef på naturvårdsenheten vid Länsstyrelsen i Jämtland.

Hur och varför fel uppgifter kommit ut är oklart.

– Vi och samebyn ska självklart inte genomföra en jakt där beslutet överklagats, säger Burman.

Nytt beslut vid lunchtid

Länsstyrelsen har efter detta publicerat ett nytt meddelande om att man klockan 12.45 tagit ett ”muntligt beslut” om skyddsjakt på två vargar.

Domstolen upphävde länsstyrelsens förra jaktbeslut tidigare i veckan, men myndigheten fick en ny ansökan från Jovnevaerie sameby i torsdags, och under fredagen jobbar man alltså tillsammans med samebyn för att lokalisera vargparet som ett första steg i skyddsjakten.

Har slagit ren

Vargparet i Bräcke har ställt till problem för samebyarna som vill flytta sina renar till området.

– Normalt skulle vi varit på markerna i Bräcke där vi har vårt vinterbete, men med varg i området så är det en omöjlighet att driva renen dit ner, sa Thomas Bergkvist från Jovnevaerie sameby till SVT tidigare.

Man har också hittat hår från ren i spillningen från vargarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.