• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Eketånga/Alet i Halmstads kommun, Hallands län. Det pågår en kraftig brand i gamla Äventyrslandet. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Halland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad kommer då en hyrläkare och hyrsjuksköterska få i timmen i nya avtalet? Se det i videon och hör Katarina Nyberg Finn (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden förklara. Foto: SVT

Nytt avtal ska minska Region Jämtland Härjedalens kostnader för hyrpersonal

Publicerad

Ett nytt gemensamt avtal ska minska Region Jämtland Härjedalens kostnader för hyrpersonal. 1 april träder det i kraft.

Under 2023 uppgick kostnaderna för hyrpersonal till totalt 368 miljoner kronor för regionen. Året innan var den siffran 204 miljoner kronor.

– Det vi ser är att vi har ett ökat hyrberoende av personal och det är framförallt sjuksköterskor och läkare, säger Katarina Nyberg Finn (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden.

Just nu är ungefär 20 procent av den totala personalbemanningen hyrpersonal.

Tillägg ska locka personal till glesbygd

För att minska beroende av hyrpersonal ansluter sig nu regionen till ett nationellt avtal med gemensam prissättning. Syftet är att på sikt minska kostnaderna och beroendet av hyrbemanning.

I avtalet finns olika tillägg, bland annat för att skapa ett större intresse bland hyrpersonal av att ta uppdrag i glesbygd. I de fyra nordligaste regionerna tillämpas även en reseschablon för att kompensera för långa resor.

– Det här är viktigt av flera anledningar, säger Katarina Nyberg Finn.

I videon berättar hon mer om det. Där kan du även se exempel på vad priset blir i det nya avtalet för inhyrd läkare och sjuksköterska.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.