Karta över Minnesgärdets vattenskyddsområde. Foto: Lantmäteriet

Nytt vattenskydd i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Länsstyrelsen har tagit beslut om skydd för Minnesgärdets vattenskyddsområde, vilket kommer att påverka alla verksamheter inom området.

Skyddet innebär restriktioner för all verksamhet i området, exempelvis företag, jordbruk och andra näringar. Men även för privatpersoner.

Östersunds kommun ansökte om vattenskyddet 2013. Nu har Länsstyrelsen fattat beslut.

– Det är ett efterlängtat beslut som ger oss ett ökat skydd mot föroreningar i det vatten vi tar från Storsjön, säger Jenny Haapala, gruppledare på kvalitet och miljö på Teknisk förvaltning, Östersunds kommun.

Två år på sig

Nu startar en process för att ställa om och anpassa till de nya miljökraven. Befintliga verksamheter i området har två år på sig att vidta åtgärder. För nystartade verksamheter gäller de nya kraven direkt eftersom Länsstyrelsens beslut trädde i kraft 12 december.

– För kommunens del påbörjas ett stort internt arbete. Vi har ansvar för att skylta och informera, och Miljö- och hälsa ansvarar för att se till att de nya kraven följs, säger Jenny Haapala.

Många som berörs

Arbetet med de nya miljökraven för vattenskyddsområdet började för kommunens del redan 2005.

– Det här är ett långsiktigt mycket viktigt beslut, säger Jenny Haapala.

Exempel på verksamheter som påverkas av beslutet är företag som hanterar miljöfarliga ämnen, skogsbruk, jordbruk och djurhållning.

Arbeten med större schaktnings- och grävarbeten, samt upplag eller deponi av avfall, asfalt, oljegrus och vägsalt påverkas också av de nya bestämmelserna. Inom vissa områden råder förbud, inom andra krävs tillstånd.

Listad för riksintresse

I höstas upptogs Minnesgärdets vattenverk på Havs- och vattenmyndighetens lista över dricksvattenanläggningar av riksintresse. Listan innehåller Sveriges viktigaste områden med anläggningar för vattenförsörjning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.