Cirka 300 liter olja rann ut utanför tornet. Foto: Länsstyrelsen

Oljeutsläpp misstänks vara miljöbrott

Uppdaterad
Publicerad

Vid ett underhåll läckte 400 liter olja från ett vindkraftverk i Jämtland. Kontrollen brast, anser Länsstyrelsen som nu polisanmält händelsen.

Det var tidigt i höstas som en växellåda skulle bytas uppe ett torn i vindkraftsparken. I samband med arbetet ska växellådsolja läckt ut. Cirka 300 liter olja rann ut utanför tornet och på markerna däromkring. Cirka 100 liter hamnade i själva tornet.

Droppade olja

Efter att företaget som förvaltar parken anmält händelsen begärde Länsstyrelsen en rapport. Enligt denna rapport ska de som arbetat med att byta växellådan kopplat loss slangar och stängt ventiler. Men en ventil stängdes aldrig och där kunde oljan rinna ut. Det ska också ha droppat olja när personalen lämnade verket och inga slangar ska ha pluggats.

Kontrollen ska ha brustit

Länsstyrelsen anser att kontrollen av verksamheten brustit. Därför anmäler man nu företaget som har parken för misstanke om miljöbrott.

Oljan ska ha sanerats bort från torn och mark. Totalt har 150 ton jord och grus runt samt viss naturmark tagits bort. Det har även rengjorts invändigt och längs tornets utsida där oljan rann.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.