Foto: SVT

Olovlig camping i Östersund

Uppdaterad
Publicerad

Det råder campingförbud i alla parkområden i Östersunds kommun, men det står trots det ett flertal husbilar och husvagnar vid Storsjön nedanför Jamtli.

För drygt ett år sedan avhystes de EU-migranter som tältade under Frösöbron då det inte är tillåtet att campa inom detaljplanelagt område i kommunen.

Nu står det däremot en hel del besökare på den öppna gräsplanen vid Jamtli brygga, trots att man är medveten om att det är förbjudet att campa där.

–  Vi har varit här i 20 år, säkert en gång om året, och vi har bara väntat på att de ska stänga av här, säger besökaren Lena Olsson.

Tillåtet i ett dygn

Trots skyltning om campingförbud har man från Östersunds kommun sagt att det är tillåtet att stå på platsen i 24 timmar. Däremot har kommunen inte de resurser som krävs för att kontrollera att det efterlevs.

–  Vi har satt upp en förbudsskylt att man inte får campa men det efterlevs ju inte. Vi har inte de resurserna som krävs för att övervaka det och då säger vi hellre okej, dom får stå tills vi hittat en bättre lösning att hänvisa till, säger Florian Stamm, ordförande i Miljö- och samhällsnämnden i Östersund.

Vill åtgärda problemet

Kommunen planerar att antingen införa såkallade ställplatser för husbilar, eller att en privat aktör kan tillhandahålla service på ett sådant område. Det kan vara saker som tömning av gråvatten, toalett och sopor samt möjlighet till el.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.