Optimism efter Stortingsbeslut

Uppdaterad
Publicerad

JÄMTLAND/TRÖNDELAG En elektrifiering av Meråkerbanan mellan Storlien och Trondheim kan bli verklighet. Efter ett beslut i Stortinget tidigare i veckan vädrar länsstyrelsen i Jämtland morgonluft.

Det var i torsdags som Stortinget i Norge antog en ny infrastrukturplan för de närmaste tio åren. I den står att en elektrifiering av Meråkerbanan mellan Trondheim och Storlien ska utredas så snart som möjligt.

Detta tolkar man på Länsstyrelsen i Jämtland som att en elektrifiering av sträckan kan bli verklighet efter årtionden av påtryckingar:

-Vi är optimistiska, säger Jan Molde, funktionschef vid Länsstyrelsen till SVT Mittnytt.

-Stortinget ändrade i förslaget så att utredningen ska ske snart och det pekar på att man vill elektrifiera banan, säger han.

Den knappt tio mil långa järnvägssträckan som kallas Meråkerbanan är en flaskhals i transporterna mellan Trondheim och Sverige. Politiker i både Jämtland och Västernorrland har arbetat i decennier för att förmå Norge att elektrifiera Meråkerbanan. I dag måste all trafik, både gods och persontrafik ske med diesellok.

Om hela sträckan var elektrifierad skulle godstransporterna kunna öka och drömmen om snabbtågsförbindelse mellan Sundsvall och Trondheim bli verklighet. Jan Molde är försiktigt optimistisk om när en elektrifiering kan vara gjord:

– Förhoppningsvis inom de närmsta tio åren, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.