Britt-Marie Bergvall samlar namn för läkarbemanning Foto: SVT

Oro i Myrviken

Uppdaterad
Publicerad

Nu samlas namn i Oviken för att rädda kvar hälsocentralen i Myrviken. Två läkartjänster är vakanta och det finns en oro över att hälsocentralen försvinner.

Det ligger namnlistor på flera ställen runt om i Bergs kommun.  ”Vi vill ha kvar läkarbemanningen på Myrvikens Hälsocentral” är rubriken på listorna. Och fler och fler namn fylls på.

Oron är stor eftersom två av tre distriktsläkare slutat på kort tid.

– Man är orolig för att kanske behöva åka till Svenstavik för att gå till doktorn, säger Maj-Britt Bergvall i Myrviken. Hon är engagerad i PRO-föreningen Myssjö-Oviken och det är den som startat namnlinsamlingen.

– Två läkare har slutat och det innebär att det bara är en fast läkare kvar i Myrviken, säger Anna Granevärn, primärvårdschef i Region Jämtland Härjedalen.

Regionen har därför utrett konsekvenserna av att ha bara en läkare i Myrviken. Ett alternativ är att göra om hälsocentralen till en filial till hälsocentralen i Svenstavik.

– Vi tittar på alla alternativ, säger Anna Granevärn, men en filial är inget vi jobbar mot just nu.

För tre år sedan utsågs hälsocentralen i Myrviken till länets bästa. Hälsocentralen har också patienter från tillexempel Östersund och Brunflo listade hos sig.

För att rädda kvar hälsocentralen i Myrviken annonserar just nu regionen efter nya distriktsläkare, för fast tjänstgöring i Myrviken.

– Det är en välfungerande hälsocentral, säger Anna Granevärn. Och vårt mål är att kunna rekrytera fasta läkare dit.

Nästa vecka samlar PRO in de namlistor som legat ute i några veckor.

– De samlas in den 10 maj och sen lämnas de över till våra politiker, berättar Britt-Marie Bergvall. Sen får vi hoppas att de gör allt de kan för att vi ska få läkare hit.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.