Östersunds rådhus Foto: SVT

Östersund ska spara 150 miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Det blir besparingar i Östersunds kommun framöver – till 2018 ska 150 miljoner kronor sparas in. Orsaken är minskade skatteintäkter.

I september beslutade Östersunds kommunfullmäktige om budgeten 2017. Då fanns inga besparingar med. Men nu, en dryg månad senare meddelar kommunen att 150 miljoner kronor måste sparas inför 2018.

– Inför 2018 tyder det mesta på att skatteintäkterna kommer fortsätta att minska i ökningstakt. Och för att kommunen ska lyckas nå upp till god ekonomisk hushållning måste utgifterna bli mindre, säger kommundirektören Anders Wennerberg i ett pressmeddelande.

Östersunds kommundirektör Anders Wennerberg Foto: SVT

Även om budgeten för 2017 är fastslagen så måste det sparas nästa år. Ambitionen är att spara 27 miljoner kronor under 2017.

Exakt var pengarna ska tas är inte klart. Nämnderna får nu i uppdrag att se över sina verksamheter.

Ekonomidirektör Unto Järvirova Foto: SVT

– Vi tittar på varje enskild förvaltning, men också på kommunövergripande delar där vi samverkar eller borde göra det, säger ekonomidirektören Unto Järvirova i pressmeddelandet.

”Kommer självklart få följder”

Oppositionen i Östersund är stark kritisk till det plötsliga beslutet.

– Jag tycker det är oansvarigt, säger Pär Jönsson (M) till SVT Nyheter Jämtland.

– Vi vet att tre fjärdedelar av kommunens kostnader är personalkostnader. Det kommer självklart få följder, men var och på vilket sätt är alldeles för tidigt att säga, säger Pär Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.