Foto: SVT

Östersund vill ha längdfinalen

Uppdaterad
Publicerad

Dopingavslöjanden gör att Ryssland mister världscupfinalen i längdskidor i mars – Östersund ansöker nu om att bli ny tävlingsort.

FIS har beslutat att Ryssland mister avslutningshelgen i Tyumen 16-19 mars. Skidklubbarna Östersund SK, Åsarna IK, Spikbodarna IK och Ås IF bildar en allians  för att klara arrangemanget.

– Det vore fantastiskt om vi skulle få det här stora arrangemanget till Östersund, säger Ove Nesterud, ordförande i Östersund SK. Det blir

Ove Nesterud, ordförande i Östersund SK. Foto: SVT

spännande.

Säsongsavslutningen innebär att det är åtta lopp under fyra dagar. Så det är mycket att göra på kort tid om Östersund utses till tävlingsort. Besked kan komma till helgen.

–  En sådan här tävling brukar innebära två års förberedelser och det kan vi nu komma att behöva ordna på tio veckor, säger tävlingsledare i Östersund SK Tommie Jirhed.

”Östersund har goda chanser”

Mathias Fredriksson var projektledare för världscupen i Östersund 2015. Han vet vad som krävs.

– Det är kort tid, men Östersund är van vid stora arrangemang genom att världscupen i skidskytte är här varje år, säger Mathias Fredriksson.

Mathias Fredriksson tror Östersund har en god chans. Foto: SVT

Organisationen och funktionärer finns på plats.

Internationella skidförbundet har inte gått ut med någon officiell förfrågan, men flera orter ska anmält intresse av att ta över tävlingarna från Ryssland. Det ska bland annat handla om Quebec i Kanada, Planica i Slovenien, Ruka i Finland samt Norska Trondheim.

– Jag tror att Östersund har goda chanser, säger Mathias Fredriksson. Roligt att två orter i regionen, Östersund och Trondheim är kandidater. Det skulle betyda jättemycket för Östersund att få visa att man klarar det här på kort tid.

Ekonomisk hjälp av kommunen

Finaltävlingarna kostar cirka sex miljoner att arrangera. FIS står för cirka hälften.

– Sen har vi fått löfte av Östersunds kommun om att de hjälper till där det behövs, säger Ove Nesterud. Och det ligger ett stort ansvar på oss föreningar att få till intäkter från sponsorer och publik.

– Det är helt fantastiskt om vi skulle få det, vi hade en världscuptävling 2015, men det här är en större fjäder i hatten eftersom det ju är säsongsavslutning. Tommie Jirhed.

Falun som har en världscuptävling i januari vill av ekonomiska skäl inte ha Rysslands tävling så tätt inpå.

– Det är bra att Östersund får möjligheten, då sprider vi längdsporten på fler orter i Sverige, säger Johan Sares, längdchef på Svenska skidförbundet, till SVT Dalarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.