Östersunds kommun har undersökt hur mycket invånarna sorterar sina sopor. Foto: TT

Östersundsbor flitiga på att sopsortera

Uppdaterad
Publicerad

Tre av fyra sopsorterar nästan allt, men kvinnorna är flitigare än männen på att sortera soporna. Bättre tillgänglighet är viktigt för att fler ska sortera mer. Det är några resultat när Östersunds kommun frågade 270 personer i en enkätundersökning.

Det är i samband med att en ny avfallsplan skulle tas fram för Östersunds kommun, som man lät göra en enkätundersökning hösten 2015.

De fick svara på frågor om hur mycket de sorterar förpackningar. För hela gruppen som svarat var det tre av fyra som svarade att de sorterar i princip allt utom plastfolie och skräp av typen kolapapper.

För miljöns skull

90 procent av de som svarade sa att de sorterar för miljöns skull.

För att sortera ännu mer av avfallet, ville hälften ha bättre behållare i hemmet. En tredjedel ville kunna slänga materialet där de bor. Många ville att kommunen ska ligga i framkant med att minska på mängden avfall.

Östersunds kommun kommenterar bland annat så här i sammanfattningen: ”Resultaten visar tydligt hur viktig tillgängligheten och underlättandet är för att medborgarna i Östersunds kommun ska slänga sina sopor rätt.”

Kvinnor sorterar mer än män

Kvinnor verkar vara mer aktiva i soposortering, utifrån svaren. De yngre och de äldsta är också flitigare på att sortera än de som är mitt i arbets- och familjelivet.

Kommunen anser det också överraskande att flera av dem som har långt till återvinningsstation sorterade på högsta nivån, jämfört med dem som har närmare men som är mindre aktiva i sorteringen av avfallet.

Att lika många villaboende som lägenhetsboende ville ha bättre behållare i hemmet påpekar kommunen är lite anmärkningsvärt, eftersom villaägarna i större utsträckning har ansvar för sin bostads utrustning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.