”Ett krig som trappas upp”

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraten Jens Nilsson, Östersund, fanns nära tunnelbanestationen där en explosion inträffade i Bryssel på tisdagsmorgonen.

– Det känns som ett krig som trappas upp, säger han om terrorattentaten.

SVT Nyheter Jämtland har fått kontakt med Jens Nilsson, europaparlamentariker, som åkte till Bryssel på måndagskvällen. På tisdagen befann han sig på kommissionens kontor, när en explosion inträffade i den närbelägna tunnelbanan.

– Just nu står jag och tittar på polis, ambulans och brandkår som åkt till en tunnelbanestation (Maelbeek) som jag ser härifrån mitt kontor. Det small där också alldeles nyss. Det är uppenbart att det är frågan om flera terrordåd, berättar han.

Terrorn i Bryssel

Han skulle ha haft ett möte med kommissionen klockan tio, men mötet ställdes in.

”Klart man blir oroad”

Själv är han för närvarande inte rädd för sin egen säkerhet.

– Inte just nu. Men det är klart att man blir oroad när det händer något sådant här. Terrordåd drabbar ju oskyldiga. Det är ju det som är det ruskiga.

Nu avvaktar han liksom alla andra i Bryssel på mer information om de inträffade attentaten.

– Folk är ledsna och oroade, men vi vet inte så mycket ännu.

”Ett krig som trappas upp”

Säkerheten har varit förhöjd, inte minst sedan Parisattentaten, med patrullerande militärer på många offentliga platser som flygplatser och tunnelbanestationer och självklart också vid EU-parlamentet.

Efter attentaten uppmanades alla att stanna där de var, inomhus, så när SVT når Jens Nilsson en andra gång, vid 14-tiden på eftermiddagen, var han kvar i parlamentsbyggnaden. Det var då oklart hur länge han och de övriga i byggnaden skulle behöva stanna kvar där.

– Bryssel med EU-insitutionerna är en måltavla för terrorister, därför har säkerhetsnivån varit förhöjd sedan i höstas och nu höjs den ytterligare, till den absoluta högsta säkerhetsnivån. Och därför kommer vi säkert att få se fler militärer ute på gator och torg. Det känns som om det är ett krig som håller på att trappas upp, säger Jens Nilsson.

SVT: Vad tror du att det här kommer att medföra, till exempel för din egen del?

– Jag och alla andra kommer att försöka fortsätta våra uppdrag. Terroristerna ska inte vinna. Det här är ett angrepp på demokratin och det accepterar vi inte, slår Jens Nilsson fast.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terrorn i Bryssel

Mer i ämnet