SVT strök sketch av Östersundsrevyn

Uppdaterad
Publicerad

En satirisk sketch om flyktingar och fördomar stryks när Östersundsrevyn ska visas i tv. Revyförfattaren Patrik Zackrisson blev både förvånad och besviken.

SVT sänder just nu en samling entimmesprogram från landets olika lokalrevyer. På fredagskvällen är det dags för årets uppsättning av Östersundsrevyn.

Men i sista stund har SVT valt att stryka en sketch. I den förekommer ett bitvis anstötligt språk, men sketchförfattaren Patrik Zackrisson understryker att numrets udd ska vara riktad mot svepande uppfattningar och kommentarer som kan uppfattas som osmakliga.

– Vi kände att det här var det viktigaste numret i årets revy. Det här numret är inte gjort för att folk ska garva åt det, säger Zackrisson.

Om man skrattar så är tanken att skrattet ska fastna i halsen när man kommer på att det handlar om en själv, enligt Zackrisson.

– Det handlar ju om att beröra folk på något sätt, säger han.

”Inte tillräckligt bra”

Sabina Rasiwala är kommunikationsdirektör hos SVT och hon menar att materialet inte höll för att sändas.

– När man väljer att gå över gränser så ställer vi ännu högre krav på kvalité. I det här fallet tyckte vi inte att det var tillräckligt bra, säger Rasiwala.

Är det inte angeläget att belysa flyktingfrågan och vardagsrasismen?

– Mycket, men med det sagt ska man inte göra avkall på kvalitéten. Vi tyckte inte att det förmedlades på ett bra sätt här.

Här kan du se den aktuella sketchen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.