Foto: SVT

”Vårt vatten är äckligt”

Uppdaterad
Publicerad

På Ångsta skola är dricksvattnet fortfarande otjänligt. Många barn avstår ifrån att duscha efter gympan för att vattnet luktar illa.

Problemet med drickvattnet upptäcktes långt före jul men det var inte förrän den 15 januari som det blev förbud mot att dricka vattnet. Sedan dess har Östersunds kommun tillsammans med Ångstas vattenförening försökt hitta problemet.

Gustav Innervik tar med sig en vattenflaska hemifrån varje dag för att kunna dricka fräscht vatten.

– Vårt vatten är äckligt, färgen på vattnet är brun-gul och det luktar jätteäckligt, säger Gustav Innervik.

Östersunds kommun kör ut vatten i kärl två gånger i veckan. Kranvattnet är det ingen fara att tvätta händerna eller duscha i, men det är många barn som har slutat med det på grund av lukten.

– Förut var vi tvungen att duscha i vattnet också men inte nu längre, säger Gustav Innervik.

Moa Ring berättar att hon inte alltid duschar när det luktar som värst utan får lösa det på annat sätt då.

– Jag duschar när jag kommer hem, säger Moa Ring.

Vattenproblemet drabbar inte bara skolan utan även förskolan intill och Ångstagården. Nyligen kom kommunen med en prognos som säger att problemet ska vara löst om sex veckor.

– Jag kan tycka att det gått lite långsamt men jag har inte haft detaljinsyn i själva processen. Planen är nu att det ska vara klart till 15 april nu så vi hoppas att den tidsplanen håller, säger Patrik Gärd, rektor på Ångsta skola.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.