Patricie Arvidsson, var med i den grupp som avslöjade höga chefer att missbruka sin ställning. Foto: SVT

Patricies arbetsgrupp utsattes för kränkande särbehandling

Uppdaterad
Publicerad

Patricie Arvidsson och hennes kollegor på Försäkringskassan har varit utsatta för kränkande särbehandling. Det visar en ny utredning.

I fjol berättade vi på SVT Nyheter Jämtland om Patricie Arvidsson och hennes arbetsgrupp Dataanalys i Östersund. Det var de som 2014 var med och avslöjade hur höga chefer internt hade missbrukat sin ställning. Men istället för att bli hyllade blev de utstötta.

– Det värsta var att det verkar ha fått frodats en uppfattning om oss hos ledningen om att vi är besvärliga, säger Patricie Arvidsson.

Försäkringskassan och makten

”Står svart på vitt”

Nu har en rapport kommit som visar att gruppen sannolikt varit utsatt för kränkande särbehandling. Det är företagshälsovården Previa som gått igenom allt som hänt gruppen sedan 2014.

Previa har delat upp alla händelser i elva punkter. På sju av punkterna slår Previa fast att klandervärda beteenden bedöms ha förekommit som inte är i linje med svensk arbetsnorm eller regelverk. Vad gäller själva omställningsprocessen och att en av medarbetarna då plötsligt också exkluderades från semesterplaneringen ser Previa som kränkande särbehandling.

Tredje utredningen

Sammanlagt har nu tre utredningar gjorts om hur Försäkringskassan behandlat Patricies arbetsgrupp. Alla visar att gruppen blivit behandlad på ett dåligt sätt och att chefer brustit i både repsekt och omtanke. Samtidigt saknar Patricie fortfarande en formell ursäkt från arbetsgivaren.

– Vi har fått en typ av ursäkt men då säger man samtidigt att man inte kan ta ansvar för vad andra har gjort och jag tycker att det här ansvaret ligger på arbetsgivaren, på organisationen.

Men någon sådan har alltså inte kommit än.

– Det känns inte bra, det skulle ju vara en upprättelse.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försäkringskassan och makten

Mer i ämnet