Annika Berglund är miljö och hälsoskyddsinspektör i Strömsund Foto: SVT

Pilotfall om bilar i hovrätten

Uppdaterad
Publicerad

En privatperson i Strömsund äger nästan 300 fordon, spridda runt om i kommunen. Nu har kommunen gått till domstol för att få honom att städa upp.

Vi åker till en fastighet i Strömsunds kommun tillsammans med kommunens miljöinspektör. På den här fastigheten står ett stort antal bilar, bilvrak, bildelar och annat. 2013 krävde Strömsunds kommun att bilägaren skulle städa upp.

– Det har vi bedömt att det är nedskräpning där människor har rätt att vistas, berättar Annika Berglund, miljöinspektör i Strömsund. Det finns risk att det läcker ut oljor, batterisyra och andra miljöfarliga ämnen i marken. Vi har försökt att få ägaren att begränsa antalet fordon.

Skrotbilar i Jämtland

Hundratals fordon utspridda

Men bilägaren överklagade kommunens beslut. Det handlar om en person som är registrerad ägare till nästan 300 fordon. Bilarna står utspridda på flera fastigheter i kommunen, både  hans egna men också andras fastigheter. Det kommunen krävde var:

1: att fordonsägaren talar om hur många bilar han har och var de finns

2: att alla fordon töms på miljöfarliga ämnen och batterier

3: att allar fordon ställs på en fastighet

4: att kommunen får reda på vilken fastighet

5 och 6: att antalet fordon som personen får äga begränsas i steg.

Länsstyrelsen gav kommunen rätt på den första punkten.

Men sen menar länsstyrelsen att kommunen inte kan fatta beslut om alla fordon tillsammans, utan varje fordon ska dokumenteras och ägaren ska få instruktioner om vad som ska göras med just den bilen:

– Vi är besvikna eftersom länsstyrelsen anser att varje bil ska bli ett eget ärende, säger Lars Andreasson (S) ordförande i miljö-och byggnämnden.Vi har inte råd med så mycket tjänstemannatid som krävs och där har vi en konflikt med staten.

Prejudicerande fall

Nu har Strömsunds kommun fått prövningstillstånd i Mark-och Miljööverdomstolen. Kommunen anser att det är viktigt att få klarhet i hur man kan arbeta med såna här fall, för det är inte det enda:

– Vi har ju valt att driva det här för det här den som vi känner till som har flest fordonsvrak i vår kommun, säger Annika Berglund.  vi känner att vi måste börja med det största problemet Det finns många som har ett fåtal skrotbilar och många kan ju städa upp bra på en tillsägelse men för oss är det viktigt med likhet inför lagen.

Ägaren vill starta museum

SVT Nyheter Jämtland har sökt fordonsägaren upprepade gånger utan att lyckas. Hans juridiska ombud vägrar att kommentera ärendet. Det fordonsägaren har angett till sitt försvar är bland annat att det inte rör sig om bilvrak utan värdefulla historiska bilar. Han har för avsikt att öppna ett fordonsmuseum i framtiden. Dessutom vet han inte på vilka fastigheter hans bilar står uppställda.

Viktigt för många kommuner

Nu väntar kommunen på avgörandet från domstolen. Ärendet är intressant för flera:

– Det här ett problem som gäller för alla kommuner i Norrlands inland, säger Annika Berglund. Men i de flesta fall orkar man inte driva ärendet för det är så svårt att får reslutat. Det kan vara stor nytta för alla kommuner att det blir en prövning.

Vad händer om Mark-och Miljööverdomstolen avslår era yrkanden?

– Då måste vi gå till regering och riksdag det finns ingen annan väg att gå, säger Lars Andreasson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skrotbilar i Jämtland

Mer i ämnet