Pingis som integration

Uppdaterad
Publicerad

Ås IF anordnar sedan ett halvår tillbaka pingiskvällar för nyanlända.

Det spelas pingis för fullt varje torsdagskväll i Ås. Tanken är att skapa en mötesplats genom idrott.

– En boll är världens bästa leksak, och det har man nog med sig varifrån man än kommer. Det viktigaste här är att mötas över gränser och det kanske vi inte får så mycket av i den andra verksamheten. Det finns ju en förhoppning att några av dom här fortsätta spela pingis, men det är inte huvudsyftet, säger Björn Tängblad från Ås IF.

Man har sökt och fått beviljat 10.000 kronor för projektet. Pengar som man nu försöker lista ut hur man ska använda på effektivaste sätt. Vanligtvis kommer mellan 10 och 20 personer varje torsdag, men man hoppas kunna göra kvällarna ännu mer tillgängliga för dom som vill komma.

– Just nu är det enkelt för dom som bor i Ås att ta sig hit, men vi ser att det finns ett behov för dom som kommer från till exempel Grytan eller Trångsviken. Vi kan kanske hjälpa till med busspengar eller att någon av oss hämtar. Ås IF har dessutom fler sektioner så det behöver inte bara handla om pingis. Det vore väl bara trevligt om vi kunde vidga verksamheten, säger Björn Tängblad.

En chans att tänka på något annat

Nigus Abay kom till Sverige från Etiopien för ett år och åtta månader sedan. Hans familj splittrades under flykten, och att bara gå och vänta på att få sitt asylärende prövat tär på det mentala säger han. Pingiskvällarna en gång i veckan är något han ser fram emot, och är en chans att få tänka på nått annat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.