Foto: SVT Design

Polisen hittade inte olycksplats

Uppdaterad
Publicerad

Det var i lördags som moderaten Leif Nord i Åre kommun körde på en älgkalv i Brattland som ligger mellan Undersåker och Åre.

Han ringde då till SOS alarm som kopplade honom vidare till RLC – Regionledningscentralen i Umeå, men där tog det stopp. Eftersom det inte var någon personskada bedömdes larmsamtalet inte som något prio 1-ärende.

– Och då får det här samtalet stå tillbaka för prio 1-samtal som går före, förklarar Peder Jonsson, informationsansvarig vid Polisen region Nord. Vad gäller prio 1-samtal har vi väldigt höga krav på oss vad gäller svarstider.

Enligt Leif Nord väntade han i minst sju–åtta minuter i telefon utan att någon svarade.

Medan han väntade kom dock en ledig polis till platsen och han hade ett annat nummer till RLC i Umeå och på det numret så svarade man.

– Då berättade jag att den här olyckan hade skett i Brattland mellan Åre och Undersåker, säger Leif Nord (M), vice ordförande i kommunstyrelsen i Åre kommun och fortsätter:

– Operatören frågade då: ”I vilken kommun?” Det är naturligtvis Åre kommun. Då frågade hen: ”Vart är närmaste centralort?”

”Det här är skandal”

Att inte operatören visste vart Åre ligger tycker Leif Nord är brist på geografisk kunskap, men samtidigt är det inte den enskilde operatören han klandrar utan hela den nya polisorganisationen.

– Det här är skandal. Så här lång tid får det inte ta på ett prio 1-larm som kommer från SOS. Det är ju frågan om liv och minuter. När vi bor i landsbygd så är minuterna ännu viktigare för vi har långt till våra räddningsfordon. Så varje minut är viktig för oss för att få ut ett larm, avslutar Leif Nord.

Polisen: Kartunderlaget är inte funktionellt

Även polisens presstalesman Börje Öhman har luskat i ärendet.

Att det ställdes många och grundliga frågor om geografi förklaras så här: så länge kartunderlaget för Jämtland och Härjedalen inte är helt funktionellt har operatörerna fått i uppdrag att ställa väldigt detaljerade frågor om ort och plats, enligt Öhman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.