– Finns det inte vård, skola och polis då finns vi inte med i samhället längre, då har man lämnat oss därhän. Därför har det blivit en viktig symbolfråga, säger Terese Bengard.

”Polisen viktig symbolfråga”

Uppdaterad
Publicerad

Ragundas tidigare kommunalråd Terese Bengard strider för att öka polisens närvaro i glesbygd. Numera som verksamhetschef för Hela Sverige ska leva.

Terese Bengard var länge socialdemokratiskt kommunalråd i Ragunda kommun. En kommun som inte längre har någon bemannad polisstation. Numera är hon verksamhetschef för Hela Sverige ska leva – en organisation som aktivt följer och deltar i debatten om polisens närvaro i glesbygd.

– Finns det inte vård, skola och polis då finns vi inte med i samhället längre, då har man lämnat oss därhän. Därför har det blivit en viktig symbolfråga, säger Terese Bengard.

Poliskrisen i norr

Men kan man ställa samma krav på att ha polis när man bor i glesbygd?

– Man kan diskutera kommersiell service, men när det gäller polisen ska du känna dig trygg oavsett var du bor i landet. Annars kommer vi får katastrofala följder där folk tar lagen i egna händer och ett sådant samhälle vill vi inte ha, säger Terese Bengard.

40 mil för att ordna pass

Under hösten har SVT Nyheter Jämtland rapporterat om hur människor i Jämtlands län känner sig bortglömda av polisen. Hur de ringer när något sker, men får till svar att det inte finns några resurser att skicka.

Terese Bengard har själv inte råkat ut för något sådant men däremot har hon upptäckt andra problem med att bo på en ort där närmaste polis numera finns i Östersund, tio mil bort.

– Vi skulle göra pass till mina barn och då fick jag sammanlagt åka 40 mil för att ordna med detta. Så ser det ut idag när vi vill ha en daglig kontakt med polis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poliskrisen i norr

Mer i ämnet