Idag avslutades rättegången där en pappa åtalats för att ha slängt sin dotter utför stupet vid kraftverket. Foto: SVT Nyheter Jämtland

Poliser var sekunder från att rädda flickan

Uppdaterad
Publicerad

På tisdag lämnar domstolen besked om vad som närmast händer med den man som står åtalad för att ha kastat sin dotter från en kraftverksdamm.

Hur allt det oerhörda kunde ske kommer de inblandade sannolikt aldrig att förstå. Under rättegången har åklagarsidan drivit linjen att mannen hade ett uppsåt när allt skedde.

Han ska alltså ha gjort sig skyldig till försök till mord. Båda sidor yrkade nu på att mannen ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

Läs också: Pappans ord till polisen: ”Jag hoppas att hon dog”

I dag är han fullt frisk, det menade till exempel advokat Andreas Victor. Man skulle rent hypotetiskt kunna komma till slutsatsen att mannen är frisk i dag men han var sjuk under själva gärningen.

– Då kan han inte dömas till vård och samtidigt inte heller dömas till fängelse. Men någon form av straff skulle han ändå få, säger Victor.

Också den sista rättegångsdagen blev känslosam. Vittnen och till och med en vittnande polis fick tårar i ögonen.

Bland mycket som är svårt att ta till sig blev det nu också tydligt att den första polispatrullen som kom till kraftverket gjorde det bara sekunder, eller möjligen någon enstaka minut, efter att bebisen fallit ned i betongen.

Om de hunnit fram hade förutsättningarna i dag varit så totalt annorlunda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.