Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
David Westlin, polisområdeschef, berättar i inslaget om läget på stationen i Östersund tiden efter att poliser blev beskjutna i Lillänge i augusti. Foto: Fredrik Eliasson/SVT

Polisområdeschefen: ”Man kanske har höjt den mentala förberedelsen”

Uppdaterad
Publicerad

I augusti förra året blev poliser beskjutna av två män som färdades i en röd kombi. Gärningsmännen avlossade mellan tio och 20 skott mot poliserna under färden. Ingen träffades och senare greps två män. I dag börjar rättegången.

Efter att gärningsmännen kört i diket i skogarna söder om Lit flydde de in i skogen till fots för att senare gripas under natten och morgonen.

Polisområdeschef David Westlin berättar om hur tankarna gick bland kollegorna efter händelsen.

Polisbeskjutning i Östersund

– Vi var väldigt nöjd kollektivt över hur det här hade hanterats. Alla ställde upp och jag stolt över att vara en del av det.

Sköt automateld under färden

När gärningsmännen försökte fly avlossades runt tio skott med en kulsprutepistol mot de efterföljande poliserna längs Odenskogsvägen.

David Westlin tror att poliserna som var med under jakten har varit hjälpta av att männen greps när de har bearbetat händelsen efteråt.

– Jag tror absolut att det kan påverka att man får ett avslut och en berättelse av vad det faktiskt var som hände, vilka som gjorde det och varför. Förhoppningsvis får vi också mer svar på det under rättegången.

Polisens rutiner står fast efter skjutningen

Enligt David Westlin visade händelsen att polisens beredskap var tillräcklig och att det inte behöver ske några förändringar i rutiner. Men att något kan ha förändrats i kollegornas tankesätt.

– Givetvis påverkar det så att man kanske har höjt den mentala förberedelsen och är extra noggrann med att följa rutiner och ha koll på sin utrustning.

David Westlin menar att det inte går att utesluta att liknande saker händer igen.

–Det är en del i den eskalerande problembild som finns där brottsligheten är mer rörlig både internationellt och nationellt, säger han.

Rättegången startar idag tisdag, fem heldagar är planerade och sista förhandlingsdagen är satt till tisdag 15 april.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisbeskjutning i Östersund

Mer i ämnet