Politiker kräver bättre järnväg

Uppdaterad
Publicerad

Politikerna i nordoch sör-Tröndelag har länge drivit frågan om en förbättring av tågförbindelserna mellan Trondheim och Sundsvall. Nu har de fått med Landstinget Västernorrland på tåget.

Järnvägen är mycket viktigt för regionernas utveckling. Det anser Landstinget Västernorrland och Sör-Tröndelags Fylkeskommun. I ett gemensamt uttalande kräver de nu en snar förbättring av järnvägslinjen.

Linjen behöver rustas upp på tre punkter menar man i uttalandet. Sträckan Trondheim-Storlien behöver elektrifieras, Ånge-Sundsvall bör snabbtågsanpassas och ett triangelspår behövs i Sundsvall mot Ådalsbanan/Botniabanan.

”Dessa åtgärder ser vi som mycket viktiga för att påskynda en positiv utveckling i våra regioner och som en värdefull och nödvändig förutsättning för att bidra till att uppnå de uppsatta miljö- och klimatmålen.”

Så står det i uttalandet, som undertecknats av landstingsrådet Benny Eriksson och fylkesordförande Tor O Sandvik.

Kravet på investeringar ställs till näringsdepartementet i svenska regeringen och samferdsdepartementet i norska regeringen samt svenska Banverket och norska Jernbaneverket.

Mittnytt har tidigare berättat om att landshövdingarna i Jämtland och Västernorrland, Rikstrafikens generaldirektör, norske skog, SCA och ledningen vid Trondheim-Vaernes flygplats engagerat sig i frågan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.