Årepolitiker möter Migrationsverket

Uppdaterad
Publicerad

För att få stopp på avvecklingen av asylboendet på Continental i Åre kommer politiker över partigränserna att uppvakta Migrationsverket i Stockholm på fredagen.

Idag åker politiker, integrationssamordnare och volontärer ner till Migrationsverket i Stockholm.

– De boende på Continental Inn sätter sitt hopp till oss, säger oppositionsrådet Daniel Danielsson (C).

Asylsökanden på Continental Inn i Åre

Det är riksdagsledamöter från länet – moderaternas Saila Quicklund och centerns Per Åsling – och kommunpolitiker från Åre – Eva Hellstrand (C), kommunalråd Peter Bergman (S) och oppositionsråd Daniel Danielsson (C) – som reser till Stockholm för att träffa verkets högsta chef Mikael Ribbenvik. Förhoppningen är att få Migrationsverket att ändra sig när det gäller nedmonteringen av asylboendet på Continental.

– Här har vi ett projekt som lyckats jättebra med integrationen, som gett både praktik och jobb. Något som gynnat både enskilda och tillväxt och företagande i Åre. Det måste man vara rädd om. Det är viktigt att ett sådant projekt får vara kvar. Och vi behöver fler invånare i länet, säger riksdagsledamoten Saila Quicklund (M).

Delegationen ska berätta om det arbete volontärerna gör. Framför allt det omtalade språkprojektet Sprint . Volontärer har tillsammans med Vuxenskolan, Röda korset och kyrkan sett till att många asylsökande börjat läsa svenska . Tillsammans med kommunen har man arbetat hårt för att ordna praktik och jobb till de asylsökande.

Vill att konsekvenserna utreds

Migrationsverket har hänvisat till att det är avtalstiderna som styr. Avtalen för asylboendet på Continental löper ut och därför måste omkring 200 asylsökande flytta. Men avvecklingen kommer att genomföras alldeles för snabbt och utan att konsekvenserna har utretts, anser Saila Quicklund och de andra politikerna. Därför uppvaktar de nu Migrationsverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylsökanden på Continental Inn i Åre

Mer i ämnet