Sunne Kyrka Foto: SVT

Porten stängd för kyrkokören

Uppdaterad
Publicerad

Det har blåst upp ett kyrkobråk i en församling. Det har lett till att den egna kyrkokören fått hålla sina konserter hos en annan församling.

I flera år har Sunne-Norderöns kyrkokör hållit julkonserter där en rikskänd artist varit med som dragplåster. Upplägget har gett kyrkor fyllda till sista platsen.

Senast nu i jul släpptes de inte in i Sunne kyrka. Ett beslut hos kyrkorådet ledde till att de fick hålla sina julkonserter i Bergs och Svegs kyrkor. Man får nämligen inte ta entréavgift i någon av den egna församlingens kyrkor.

Det omöjliggör förstås gästspel från professionella artister.

Iris Eriksson, Sunne-Norderöns kyrkokör. Foto: SVT

”Urartat till maktkamp”

– Allt har urartat till en maktkamp. Jag har vänt mig till kyrkorådet, kyrkofullmäktige och till och med skrivit till biskopen. De svar jag fått tycker jag visar att allt handlar om prestige, säger Iris Eriksson, som är en av de ledande krafterna inom Sunne-Norderöns kyrkokör.

De nya reglerna uppstod efter en konsert med Robert Wells. Han var engagerad av Frösö musikvecka, som också de är en del i församlingsarbetet. Konserten hölls i Frösö kyrka och finansierades genom entréavgifter.

Tog en ny policy

Flera av de styrande inom församlingen tyckte då att man hamnat väl långt ifrån vad kyrkan egentligen var tänkt för.

I sin tur ledde det här till att kyrkorådet i Frösö-Sunne-Norderö församling tog en ny policy som innebär att entré inte får tas till kyrkorna. När någon lånar församlingens lokaler så ska det helst även ingå kristna moment som bön och välsignelse.

Men, undantag kan beviljas. Kyrkokören tycker att den förtjänar ett sådant för julkonserterna. Flera gånger per år uppträder kören gratis. Julkonserten har varit årets höjdpunkt och ett starkt kort för att värva medlemmar.

Rört upp känslorna

Tomas Frank (S) vice ordförande i kyrkorådet. Foto: SVT

Tomas Frank (S) är vice ordförande i kyrkorådet och han håller med om att beslutet rört upp känslorna inom församlingen.

– I Östersunds församling har man en annan policy, där det är tillåtet att ta entré, och det respekterar vi. Men vi har vår linje och den har jag inget problem att ställa mig bakom, men det kan mycket väl komma att ändras. Efter nästa val, till exempel.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.