Johanna Ojala, brinner för rörelseglädje Foto: SVT

Premiär för ungdomsspelen

Uppdaterad
Publicerad

Till helgen arrangeras Nordiska Ungdomsspelen i Östersund, för första gången. 400 barn och unga tävlar i fyra grenar.

På 1960,-70, -80 och -90-talen fanns Nordiska Ungdomsskidspelen på Frösön. Ungdomar från hela Norden tävlade då i backhoppning, nordisk kombination och längdåkning. Tävlingen avsomnade så småningom, men nu väcks arrangemanget till liv igen, men med en ny profil.

– Eftersom hoppbacken inte längre finns på Frösön, så blir det tävlingar i längd, skidskytte, slalom och skicross, säger Kjell Lundberg, projektledare för Nordiska Ungdomsspelen som det heter numera.

Kjell Lundberg, Projektledare Nordiska ungdomsspelen Foto: SVT

400 ungdomar anmälda

Idén till arrangemanget väcktes hösten 2015 och till helgen blir det den första tävlingen. Omkring 400 ungdomar mellan 9 och 16 år är anmälda. Deltagarna kommer från Sverige, Norge, Finland, Estland och Serbien. Men ambitionen finns att växa och bli vinterns motsvarighet till Storsjöcupen.

– Vi vill växa, och gärna knyta till oss fler sporter, säger Kjell Lundberg. Vi välkomnar bandy, skidskor, curling och andra idrotter. Det ska bli en reseanledning till Östersund, liksom Storsjöcupen är på sommaren.

Ojala medarrangör

Tanken är också att det inte bara ska vara tävlande. På kvällarna hålls arrangemang i Vinterparken, där barnen och ungdomarna ska få möjlighet att umgås och testa andra idrotter.

En av medarrangörerna är Johanna Ojala, själv tränare och expertkommentator på SVT. Hon tror att en sådan här tävling behövs i Norden i dag:

– Ja, men det tror jag, säger hon. I dag är det så lätt att ungdomarna fokuserar för tidigt på pulvervallor, utrustning och material så att man tappar bort rörelseglädjen i idrotten. Den tror jag är jätteviktig för att behålla ungdomarna i idrotten.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.