Lars-Erik Åhrén uppmärksammas för sitt arbete med samiskan. Foto: Hanna Nutti/ Sameradion & SVT Sápmi

Prisas för sitt arbete med samiskan

Publicerad

Läraren Lars-Erik Åhrén kör runt på olika skolor i Östersund för att undervisa samiska.

Det blir ungefär 9 mil i veckan för Åhrén och nu har han nominerats till Minoritetspråkspriset för sitt arbete. Det skriver Sameradion & SVVT Sápmi.

Lars Erik Åhrén åker runt till ungefär tio skolor i veckan och undervisar samiska för elever ända från förskolan till nionde klass. Han har oftast inte mer än en till tre elever per lektion.

– Jag tycker det funkar bra. Det svåraste är ju allt detta körande, det praktiska. Men jag tycker det är bra det här med att man får träffa en till två elever åt gången. Du får väldigt mycket tid för varje elev, istället för att du har en större grupp, berättar Åhrén.

En av skolorna har nu nominerat Lars-Erik Åhrén till årets minoritetspråkspris som Språkrådet delar ut. Priset är en belöning för goda insatser i arbetet med minoritetsspråk och på torsdag offentliggörs vinnaren.

– Det är kul att bli nominerad, överraskande. Det är ju kul att bli uppmärksammad på det man gör. Men det är inte viktigt att få priset, säger Åhrén.

Modersmålsundervisningen är inte på skoltid utan på elevernas fritid. Därför är det det viktigt för Lars-Erik Åhrén att eleverna inte ska behöva åka runt till olika skolor för att lära sig samiska.

I två år har han arbetat på det här sättet och hoppas på fler år framöver.

– Ja, jag tänker att jag ska fortsätta, jag får väl stå ut med det här körandet, säger Lars-Erik Åhrén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.