Regionen höjer sjuksköterskelöner

Uppdaterad
Publicerad

Region Jämtland Härjedalen satsar på att höja löner i kampen mot beroendet av stafettpersonal. Tio miljoner kronor öronmärks till specialister och skiftarbetare.

Regionen arbetar vidare för att bli oberoende av inhyrd personal. Regionen arbetar med att få till mer attraktiva arbetstidsmodeller som ska ge mer tid till återhämtning.

Dessutom lockar man med betald vidareutbildning, studiemedel och möjlighet till en  karriär inom sjukvården.

Utvalda grupper

När det gäller  lönerna är det utvalda yrkesgrupper som prioriteras. Det är sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor.

– Vi vill vi skjuta till tio miljoner kronor, vilket gör att den totala lönesatsningen för de här yrkesgrupperna blir 33 miljoner kronor, säger Ann-Marie Johansson, (S), regionråd.

Kan bli 2.000 kronor

De utvalda yrkesgrupperna har tidigare fått 3,8 procent i samband med löneöversynen för 2017. Det generella påslaget på 1,8 procent plus 2 procent extra.

– Man kan hamna på över 2.000 kronor extra i månaden, säger Ann-Marie Johansson.

– Den extra satsningen ska i första hand gå till berörda medarbetare i dygnetrunt-verksamhet och till specialistutbildade sjuksköterskor. Det ska löna sig att vidareutbilda sig och det ska löna sig att vara en trogen medarbetare, säger Christer Siwertsson, regionråd, (M).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.