Landstinget Östersund.

Regionens sparkrav på 100 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Förra året backade dåvarande landstinget 162 miljoner kronor. Nu får det konsekvenser för vård och administration i länet där man antingen måste hitta besparingar eller öka intäkterna i år.

– Klart att det kommer att märkas om man sparar 100 miljoner. Det tror jag alla kan räkna ut, säger regiondirektör Björn Eriksson till Länstidningen i Östersund.

Det var en av punkterna som togs upp under gårdagens regionstyrelse.

– Det är ju ingen nyhet att vi måste försöka få in de pengar vi backade förra året, säger Björn Eriksson till SVT.

Ni har i flera år haft det kärvt med er ekonomi, när ska ni någonsin få bukt med den?

– Vi arbetar hela tiden. Och försöker se över en långsiktig lösning. Vi har redan nu gjort en hel del förändringar. Bland annat har avsatt två till sex miljoner och höjt lönerna till den ordnarie personalen fast vi inte har de pengarna. Orsaken är att vi behöver få en stabil och modern sjukvård och minimera på stafettsjuksköterskorna, säger Björn Eriksson.

Stafettsjuksköterskorna kostade landstinget cirka 7 miljoner förra året och ses som en orimlig kostnad både för Björn Eriksson och Barbro Engelsson, ordförande i vårdförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.