Foto: TT

Multiresistenta bakterier ökar

Uppdaterad
Publicerad

Statistik från Folkhälsomyndigheten visar att det på många håll i landet är rekordmånga som drabbats av multiresistenta bakterier under året 2016. Jämtland är ett av de län där fallen ökar.

Man har länge känt till trenden om ökade multiresistenta bakterier och när man tittar på den färska statistiken över år 2016 så ser man en tydlig ökning under de senaste åren. Det handlar främst om två multiresistenta bakterier; MRSA- och ESBL. Det förstnämnda handlar om Stafylokocker som vi människor bär på huden och ESBL är tarmbakterier såsom E.coli som ofta orsakar urinvägsinfektion.

– Det är väldigt oroväckande. Antibiotika är ju en gåva till mänskligheten. Vi kan behandla infektion som man tidigare dog av och idag förväntar man sig inte att man ska avlida av vanliga infektioner men det kan bli ett scenario som vi ser framför oss, säger infektionsläkaren Lars-Erik Olofsson.

Den ökande förekomsten av MRSA kan enligt infektionsläkaren förklaras till stor del av en ökad flyktingström från länder där bakterien är vanligare än vad den varit här tidigare. När det gäller ESBL är det den ökande turismen i länder där man får i sig bakterien via maten som ligger bakom den största delen av ökningen. 

Länet har goda förutsättningar

Trots den här ökningen så tycker läkaren att det finns goda möjligheter att hantera det här i vår region.

– Vi kan vara bekymrade men samtidigt ska vi veta att vi har en väldigt bra situation att motverka det här i Jämtland/Härjedalen. Vi föreskriver lite antibiotika, vi har låga resistenssiffror jämfört med andra och vi har ett väldigt bra smittskydd, säger Lars-Erik Olofsson.

Lars-Erik Olofsson, infektionsläkare. Foto: SVT

Han menar på att vi i länet är en av de bästa i landet på att använda antibiotika på ett sunt sätt och om vi jämför oss med resten av världen så ligger vi väldigt bra till.

– I Jämtland/Härjedalen har vi en bra situation för att vi jobbat för det. Ute i Europa och i världen är situationen i många länder utom kontroll, man har exempelvis stora bekymmer i Spanien och i Grekland.

”Får inte glömma djurproduktionen”

Infektionsläkaren betonar också att det inte bara är inom humanmedicin utan också inom de veterinärmedicinska området som antibiotikaanvändningen är ett problem. Lars-Erik menar att man i många länder i Europa använder antibiotika inom djurproduktionen på ett helt felaktigt sätt.

– I vissa länder är det i 80-90% av den totala antibiotikakonsumtionen som används i djurproduktionen och som säkert många känner till så är det inte i ett medicinskt syfte utan i att få djuren att växa och bli större.

I Sverige använder vi väldigt lite antibiotika i djurproduktion och därför uppmanar infektionsläkaren alla till att köpa svenskt kött.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.