fjällvandrare i Jämtland.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kanske behöver antalet besökare minska, samtidigt är det bra om människor kommer ut i naturen. Hör några vandrares åsikter om fjällturism i videon. Foto: SVT

Rennäringens situation har blivit ohållbar – snart avgörs fjällstationernas framtid

Uppdaterad
Publicerad

I de jämtländska fjällen pågår just nu förhandlingarna om flera fjällstationers framtid. Två av dem ingår i en av Sveriges mest populära vandringsleder – Jämtlandstriangeln.

De jämtländska fjällen är lättillgängliga och populära. Varje år har exempelvis de tre fjällstationerna som ligger längs Jämtlandstriangeln drygt 30 000 gästnätter. Utöver det tillkommer alla som tältar eller gör dagsutflykter.

– Det var jättehärligt. Det var en fantastisk utsikt, avkoppplande och skönt att röra på sig, säger Hillevi Pernmyr som precis avslutat sin vandring och som SVT möter vid Storulvåns fjällstation.

11 anläggningar på förhandlingsbordet

Men nu står flera av Svenska turistföreningens fjällstationer och stugor på spel.

I de jämtländska fjällen står 11 av deras anläggningar på statligt renbetesfjäll, däribland Blåhammarens och Sylarnas fjällstationer som ingår i Jämtlandstriangeln. Marken arrenderas av länsstyrelsen.

Nu har länsstyrelsen sagt upp dessa avtal, framförallt på grund av renskötselns situation. Med allt fler besökare i fjällen trängs renarna undan. Vid årsskiftet går avtalen ut, och nu pågår förhandlingar om nya.

STF: ”Svårt för renarna att få betes- och kalvningsro”

I dagsläget vill Svenska turistföreningen inte säga vad deras nya ansökan kommer att innehålla, mer än att de har för avsikt att minska sin verksamhet.

– I Jämtland har vi en situation som inte är lik någon annan. Det är ett spindelnät av leder som går kors och tvärs och det är svårt för renarna att få betes- och kalvningsro, säger Maria Ros-Hjelm, STF.s generalsekreterare i en kommentar till SVT.

Hon fortsätter:

– Jämfört med många andra delar av fjällkedjan är det en relativt liten yta som det allemansrättsliga friluftslivet och renskötseln samsas på. Det kräver stor respekt och samarbete, vilket vi som organisation tyvärr inte alltid varit tillräckligt bra på.

Högt slitage i naturen

Vid Storulvån kan Roger Blomqvist från Stockholm förstå att något behöver göras.

– Det har blivit mycket folk på lederna.

Något han tycker märks även på naturen.

– Det blir ett ganska högt slitage på sina ställen, säger han.

Hör vad  han och några andra fjällbesökare tänker om fjällturism i videon ovan.

Dessa stugor och stationer handlar det om:

Dessa STF-anläggningar har arrendeavtal som löper ut vid årsskiftet 2023/2024.

Fjällstationer:

STF Sylarna fjällstation

STF Blåhammaren fjällstation

STF Helags fjällstation

Fjällstugor:

STF Gåsen

STF Vålåstugorna

STF Stensdalsstugan

Anarisstugan

STF Lunndörrstugan

STF Fältjägarstugan

STF Skedbro fjällstuga

STF Rogen fjällstuga

Källa: Svenska turistföreningen

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.