Från och med 1 maj ska det finnas fler tider att boka hos Folktandvården i Jämtlands län. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Så ska fler vuxna få tillgång till tandläkare i Jämtlands län

Publicerad

De senaste åren har munhälsan för vuxna i Jämtlands län blivit allt sämre. Nu vill regionen vända trenden genom att öppna upp fler bokningsbara tider.

Region Jämtland Härjedalen ska öka andelen bokad tid för vuxna från knappt 51 procent till 55 procent från 1 maj och året ut inom allmäntandvården.

– Vi ser att det finns barn som inte behöver gå lika ofta, därför kan vi öka tiderna för vuxna. Det är inte fler tandläkare det handlar om, säger Elin Hoffner (V), hälso- och sjukvårdsnämndens 1:e vice ordförande.

Hon menar att barnen i länet har mycket god munhälsa och därför finns det utrymme att ta tid från barnen.

– Vissa barn kommer kallas med längre intervaller, men de barn som behöver kommer alltid få tillgång till vård, säger Elin Hoffner.

Försämrad munhälsa bland vuxna

Enligt henne har den bristande tillgängligheten i allt större utsträckning gett negativa effekter för vuxna som är listade vid Folktandvården i regionen.

– Vi ser att vuxna i länet har fått sämre munhälsa, säger Elin Hoffner.

Enligt henne måste regionen rekrytera framåt, men folktandvården befinner sig i en situation där det är svårt med bemanning, inte bara i länet utan i hela landet. Hon menar att satsningen handlar om en balansgång.

– Vi kommer att följa satsningen noga med kontinuerliga uppföljningar under året, säger Elin Hoffner (V).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.