Foto: SVT

Fallen som dödar våra gamla

Uppdaterad
Publicerad

Nu tänker PRO agera efter larmsiffrorna om fallolyckor. 41 länsbor dog förra året i samband med fall.

Hur det kommer sig att Jämtland gjorde ett plötsligt hopp i statistiken i fjol är svårt att ha något riktigt svar på. Men bara det faktum att 41 länsbor dog förra året vid fallolyckor borde leda till reaktioner.

Dödsoffren i statistiken är påfallande gamla, vilket i och för sig inte är så mycket att förundras över. Men att 20 av de 41 omkomna var 85 år och äldre skvallrar lite om hur problemet måste angripas.

PRO driver studiecirklar om fallolyckor och distriktsordförande Leif Persson menar att organisationen nu bättre måste marknadsföra studiecirklarna.

– Vi ska hålla informationsmöten. Vid dem vore det ju bra om någon från Regionen också kan vara med, för att informera om konsekvenserna vid fall, säger han.

Lång sjuktid och stora kostnader

Fallen orsakar inte bara dödsoffer utan många drabbas av lång konvalescens. Bara det så klart en orsak till att lära sig att hantera riskerna.

– Regionen borde ju känna sig motiverad att undvika stora vårdkostnader. För pensionärerna själva handlar det främst om att få må bra, säger Persson.

Den information som PRO vill sprida handlar om att identifiera och på så sätt undvika olika riskmoment. Det kan röra sig om mattkanter, sladdar eller annat som man lätt snubblar på.

– Äldre ska också avstå från att klättra på stegar och byta gardiner, menar Leif Persson.

Är det svårt för äldre att inse att de inte längre klarar sådant de tidigare gjort?

– Visst är det så. Mentalt är alla 23 år. Man vill inte ta till sig att sådant man gjort tidigare plötsligt kan vara farligt, säger Leif Persson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.