Sågverket i Sikås läggs ner

Uppdaterad
Publicerad

Norrskog har beslutat att lägga ner sågverket i Sikås i Strömsunds kommun.

I och med nedläggningen av Sikås trä gör Norrskog istället en satsning på sågverken i Hissmofors och Östavall. Målet är att det i framtiden ska kunna produceras lika stora volymer på de två sågverk som blir kvar istället för att ha tre.

– Om Sikås skulle bli kvar krävs stora investeringar medan vid det två andra sågverken så behövs det inte lika stora investeringar för att kunna ta emot den volym som kommer att krävas, säger Lars Grundqvist, platschef i Sikås.

De anställda fick besked om nedläggningen på tisdagseftermiddagen. 35 personer förlorar nu sina arbeten, varav många bor i just Sikås eller i närområdet.

– För Sikås är det ett dråpslag, en katastrof, säger Göran Eriksson facklig representant.

– Det här innebär tyvärr att medarbetare kommer att få lämna Norrskog och vi känner med dem! Vårt primära ansvar är dock att säkerställa en stabil bas för framtiden och utveckla Norrskog till gagn för våra medlemmar, säger Olov Söderström, vd Norrskogskoncernen.

På de två sågverk som blir kvar kommer det att skapas ungefär 15 nya jobb.

Nedläggningen av Sikås trä är en del i det lönsamhetsprogram som Norrskog genomför.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.