Foto: SVT

Saila Quicklund (M) kritiserar polisnärvaron

Uppdaterad
Publicerad

Riksdagsledamoten Saila Quicklund (M) kräver nu ett svar från inrikesministern på hur polisens närvaro i Jämtlands län ska bli bättre.

Polisens kommunikationscentral har flyttats från Östersund till Umeå och efter detta har en del händelser kring polisens närvaro skapat många och starka reaktioner. Bland annat då polisen i Umeå inte kände till var Åre låg eller då polisen inte rykte ut då det larmades om skottlossning i Strömsunds kommun.

Skrev två separata frågor

I och med det här skrev Quicklund en interpellation till inrikesministern Anders Ygeman (S) där hon frågar hur man ska agera för att öka tryggheten bland invånarna samt hur man ska lösa polisens närvaro i Jämtlands län.

Poliskrisen i norr

I interpellationen står det bland annat:

Bemanningen i området har i sommar varit under all kritik. Händelser av prio 1-ärenden har inte kunnat åtgärdas då det inte har funnits någon polis att skicka till utryckningen. Människor i länet vet således inte om en polispatrull kan förväntas komma vid en allvarlig händelse.

”Samordningsvinsterna går om intet”

I trygghetens hus i Östersund finns bland annat räddningstjänsten, kriminalvården, åklagarkammaren, SOS alarm, ambulans och tullverket. Att placera dessa enheter i gemensamma lokaler har man sett positivt på.

Quicklund skriver:

De positiva effekter som vi fick erfara av bland annat Trygghetens Hus i Östersund, de samordningsvinster som kom av att samla bland annat Räddningstjänsten, Kriminalvården, Åklagarkammaren, SOS Alarm, ambulans samt Tullverket och som av polisforskaren Stefan Holgersson har lyfts fram som ett framgångsrikt koncept, går om intet. Detta kan självklart inte fortgå. Här krävs nu kraftfulla åtgärder för att förbättra situationen i Jämtlands län.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Poliskrisen i norr

Mer i ämnet