Samarbetsproblem på förskolor

Uppdaterad
Publicerad

Arbetsmiljöverket kopplas in när städ-, matpersonal och pedagoger inte kan samarbeta.

På tre förskolor i Åre kommun är samarbetsproblemen så allvarliga att huvudskyddsombudet bett Arbetsmiljöverket ingripa genom en så kallad 6:6-begäran. Det är brist på samarbete mellan den pedagogiska verksamheten och städ- och mathantering. Motsättningarna har gått så långt så att de påverkar den psykosociala arbetsmiljön.

Samarbetet brister

I skrivelsen till Arbetsmiljöverket skriver huvudskydssombudet att ”det råder brist på samarbete mellan personalgrnpperna och otydlig arbetsbeskrivning och att enheterna står mot varandra. Det medför stora brister i den psykosociala arbetsmiljön då inte personalen kan samarbeta”

Nu krävs enligt huvudskydssombudet tydliga arbetsbeskrivning för båda personalgrupperna, utbildningsinsatser och åtgärder för att bygga upp teamkänsla. Huvudskyddsombudet kräver också att arbetsgivaren gör en plan på hur det systematiska arbetsmiljöarbetet ska undersökas och åtgärdas.

Bara förskolan ville göra handlingsplan

Åre kommun har konstaterat att verksamheterna har olika förväntningar på vem som ska göra vad och att det leder till missförstånd och irritation. Kommunen har också tagit fram en handlingsplan, men måltidsenheten och städenheten var inte intresserade av att delta i arbetet med den, så handlingsplanen bygger enbart på förskoleverksamhetens bidrag.

6a § 6 kapitlet arbetsmiljölagen

Om ett skyddsombud anser att åtgärder behöver vidtas för att uppnå en tillfredsställande arbetsmiljö, ska skyddsombudet vända sig till arbetsgivaren och begära sådana åtgärder.

Skyddsombudet kan också begära att en viss undersökning ska göras för kontroll av förhållandena inom skyddsområdet. På framställning ska arbetsgivaren genast lämna skyddsombudet en skriftlig bekräftelse på att han mottagit dennes begäran.

Arbetsgivaren ska utan dröjsmål lämna besked i frågan. Gör han inte det eller beaktas inte begäran inom skälig tid, ska Arbetsmiljöverket efter framställan av skyddsombudet pröva om föreläggande eller förbud enligt 7 kap 7 § ska meddelas.

Källa: Arbetsmiljöverket

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.